Jag är inte min hudfärg - Föreläsning - Mary Juusela
Mary med partnerföretag Sala Sparbank

Vi är inte vår hudfärg. Lika lite som vi är våra tår, näsor eller ens våra ögon, även om blicken sägs vara själens spegel. Vi är vad som finns inuti, den som bor i vår kropp, med alla de tankar och känslor som gör oss till den person vi är.

Rasism på arbetsplatsen

Att det förekommer rasism på arbetsplatser är ingen nyhet, och dessvärre heller inte alldeles ovanligt. Den kan yttra sig på många olika sätt, och kanske är vissa av de som utövar rasism inte ens medvetna om att de gör det. Vi tror att vi är medvetna om våra handlingar och att vi är öppna för olikheter, medan vi i själva verket kan känna oss rädda och osäkra för det som vi upplever som ovant.

Rasism är för många ett svårt ämne att beröra, men ändå är det angeläget och aktuellt.

Hur manifesterar sig rasism på arbetsplatsen? 

Det finns olika tecken man bör vara vaksam på när det gäller rasistiskt bemötande på jobbet:

  • Diskriminering i anställningsprocessen. Vissa grupper får inte samma möjligheter som andra att söka jobb eller bli anställda.
  • Diskriminering i lönefrågor. Skillnader i lön för samma arbete.
  • Diskriminering i karriärmöjligheter. Olika möjligheter att klättra i karriären och delta i utbildningar och utvecklingsprogram.
  • Exkludering och utfrysning från arbetsgrupper och sociala sammanhang på arbetsplatsen.
  • Bristande respekt och omtanke från andra anställda och chefer.

Orsaker till rasism på jobbet

Vad är det då som får människor att bete sig rasistiskt på en arbetsplats? Vilka bakomliggande skäl finns det till att vissa bemöter sina kollegor på olika sätt beroende på vilken hudfärg de har eller varifrån i världen de kommer?

Okunskap och fördomar. Detta är kanske den främsta anledningen till rasism på arbetsplatsen. Många människor kanske inte ens vet om att de har underliggande fördomar och stereotypa föreställningar om människor som ser annorlunda ut.

Historiska ojämlikheter. Rasism är inget nytt fenomen. Historiskt sett har det alltid funnits ojämlikheter och orättvisor som riktats mot vissa grupper. Därför krävs det upplysning och utbildning. Inte minst måste man också medvetandegöra djupt rotade fördomar och föra fram dem i ljuset. Öppenhet är a och o för en väl fungerande arbetsplats utan exkluderingar.

Maktstrukturer och privilegier. Rasism på arbetsplatsen kan också bero på maktstrukturer och särskilda privilegier som finns mellan olika grupper av anställda. Det kan bli ett sätt att ytterligare befästa den position man har.

Kulturella skillnader: I vissa fall kan det finnas kulturella skillnader mellan olika grupper av anställda, och även detta kan leda till rasism. Detta kan givetvis uppstå även mellan människor av samma hudfärg och etnicitet, men hudfärg och ursprung kan lätt bli en faktor att skylla olikheterna på.

Bristande inkludering och mångfald. Slutligen kan rasism uppstå på en arbetsplats om den saknar en inkluderande kultur. Det är viktigt att bejaka mångfald och belysa att detta även kan vara ett välkommet och berikande inslag i arbetsmiljön.

Vi är alla lika

Vi går alla från att vara spädbarn till att bli gråhåriga och rynkiga. Vårt yttre skiftar radikalt med åren. Likväl är vi samma person då som nu, bara med aningen mer visdom och erfarenhet. Låt oss använda den erfarenheten, och den klokhet vi med åren fått för att se bortom yttre faktorer.

Det är vad som finns inuti som betyder något, inte vilken hår- eller hudfärg vi har. Och där inne, i hjärtat och känslan, är vi alla förvånansvärt lika varandra.

Jag är inte min hudfärg – föreläsning 

Åsikter om människors olika värden skapar olika förutsättningar på arbetsplatser överallt. Vilket i sin tur påverkar såväl trivsel som resultat.

Under en gripande och boostande föreläsning får du tillsammans med mig resa genom rasismens historia fram till dagens datum, ta del av kunskap om internationella och nationella förgrundspersoner, lära dig andemeningen i erkända begrepp och få med dig ett stärkande förhållningssätt att ta med dig om du utsätts för, dras in i eller utövar rasism.

Framför allt får du under föreläsningen ’känna’ hur rasism kan upplevas av den som är mottagare då jag varvar sakkunskap med självupplevda erfarenheter.

På ett inbjudande och emotionellt sätt leder jag deltagarna genom det allra mest grundläggande kring rasism som alla som arbetar med en mångkulturell mix av kollegor eller kunder har värde av att förstå.

Ni får verktyg för och kunskap om

  • vad rasism är.
  • hur rasism känns.
  • vad unconscious bias är.
  • hur fördomar och värderingar uppkommer.
  • vad vi kan göra när rasism sker på arbetsplatsen.
  • hur jag stöttar en kollega/chef som blir utsatt för rasism.
  • hur vi kan arbeta bort rasism på arbetsplatsen.
  • din roll i rasism på arbetsplatsen.

Klicka här för mer information om min föreläsning ’Jag är inte min hudfärg’:

Att få teamet att fungera bättre ger resultat, men allt börjar med dig och mig

Mary Juusela