I en värld där skämt och jargonger ofta används för att bygga gemenskap och humor, är det viktigt att reflektera över konsekvenserna av vårt språkbruk. Nu, mer än någonsin, behöver vi vara medvetna om hur våra ord påverkar andra och skapar en arbetsmiljö där alla känner sig respekterade och inkluderade.

Har du tänkt på hur ofta vi säger negativa ord till varandra, så där lite i förbifarten?

”Har du klippt dig, så där kan du inte se ut! Du får gå tillbaka! Nä, jag bara skojar!” 

Ofta bara på skoj, kollegor emellan. “Det är ingen som blir ledsen, vi pratar så.” ”Alla gör det!” Frågan är, vad gömmer sig bakom skratten? Är det roligt att få höra att du inte ser fin ut, inte hänger med eller har ett utseende eller kropp som ser ut på ett visst sätt? Och hur mycket ska man behöva “tåla” på jobbet vad gäller skämt och jargonger?

Under täckmanteln av skämt och humor kan vi ibland säga saker som sårar eller nedvärderar våra kollegor. Vi kanske inte menar illa, men orden kan ha en stark inverkan på dem. Att säga till någon att de inte ser bra ut eller inte uppfyller vissa skönhetssnormer kan underminera deras självkänsla och göra dem osäkra på sin plats i arbetsgruppen.

Språkbruk och skämt kan ha en betydande inverkan på vårt välmående och vår prestation. Min studie som genomfördes med 700 svenska familjer visade att upp till 60 procent av påverkan kan härledas till språkbruket. Det är en tankeställare och en påminnelse om att våra ord har makt och att vi har ett ansvar att använda dem på ett sätt som främjar en positiv och inkluderande arbetsmiljö.

Under denna resa är det också viktigt att vara medveten om den inverkan arbetsplatsjargongen har på vår kultur och vårt sätt att interagera med varandra. Genom att vara medvetna om att skämtandet inte bara handlar om humor utan också om att visa omsorg och ta hand om varandra kan vi forma en arbetsmiljö där alla känner sig inkluderade och sedda.

Jag bara skämtar – jargonger och språkbruk en föreläsning som visar hur dina kollegor har mandat över din nivå av produktivitet genom hur de skämtar.

På ett spännande och lättillgängligt vis lyfter föreläsningen fram grundläggande mänsklig psykologi och hur vi människor fungerar som flockdjur – och vad vi går med på för att få tillhöra gruppen.

Tillsammans med mig påbörjas resan in i det allra mest mänskliga, våra känslor. Insikter och aha-upplevelser varvas med kunskap och rolig fakta som deltagarna kan använda direkt i arbetet tillsammans.

Genom att få fler att skratta med, inte åt, kan ni höja såväl individens som arbetsgruppens potential och produktivitet med uppemot 60 procent.

Klicka här för mer information om min föreläsning ’Jag bara skämtar – jargonger och språkbruk’:

Föreläsningen passar bra ihop med Nu räcker det!

Att få teamet att fungera bättre ger resultat, men allt börjar med dig och mig

Mary Juusela