“Nej, jag vill inte hålla en n-ordet i handen, sa pojken bredvid mig under morgonsamlingen på förskolan.”

Trots Sveriges rykte som ett land med starka värderingar om jämlikhet och mångfald, finns det fortfarande förekomster av rasism och främlingsfientlighet här. Det tas olika former, från vardagliga fördomar och diskriminering till strukturell och institutionell diskriminering som påverkar tillgången till arbete, bostad och utbildning för olika grupper i samhället.

Många invandrare och personer med bakgrund i olika etniciteter upplever diskriminering i vardagen, i skolor eller på arbetsplatser och det är en pågående kamp för att skapa ett samhälle som är fritt från diskriminering och där alla människor behandlas lika oavsett deras etniska bakgrund eller ursprung.

Under 20 år av min uppväxt gick jag igenom rasism i alla dess former, och det startade redan på förskolan med den fyraåriga pojken som vägrade hålla min hand.

“Jag har blivit sparkad och spottad på, kallad för saker ingen ska behöva höra. Men det värsta är ändå det tysta hatet. När andra går förbi utan att ens titta på dig, än mindre se dig i ögonen. Det dödar inifrån. Bara för att riktigt visa hur obefintlig och oviktig jag är som person – endast för min bruna hudfärg. Jag kommer aldrig helt kunna beskriva traumat det är att bli reducerad till en hudfärg. Och fel hudfärg. Men jag ska göra mitt bästa för att få fler att komma under huden på det som kallas rasism”.

Föreläsning: Marys story – 20 år med rasism

Bege dig på en upptäcktsresa, som stör och berör, in i hur det kan vara att uppleva rasism i vardagen. Under uppväxt, som ung vuxen och sedan som professionell och även förälder.

Rasism är för många ett svårt ämne att beröra, men ändå är det angeläget och aktuellt. Åsikter om människors olika värden skapar olika förutsättningar på arbetsplatser överallt. Vilket i sin tur påverkar såväl trivsel som resultat. Jag varvar egna och andras livserfarenheter med känslor och kunskap.

Ni får verktyg för och kunskap om:

  • främlingsfientlighet
  • skillnaden mellan att göra rasism och att vara rasistisk
  • rasifiering
  • mikroagressioner
  • minoritetsstress/rasism-relaterad stress
  • påverkan av rasism på individ och grupp
  • verktyg mot rasism
  • förhållningssätt till rasism
  • hur rasism påverkar gruppens förmågor
  • tips till positiv förändring

Boka föreläsningen: Marys story – 20 år med rasism

Föreläsningen passar bra ihop med Lika Olika – spelplanen livet och de mänskliga spelreglerna! och Nu räcker det!Mer information om den och andra föreläsningar hittar du här: www.maryjuusela.se/forelasningar 

För mig är människan viktigast av allt – att hjälpa människor att må bra och nå sin fulla potential och livslycka.

Mary Juusela