Som ”duktig” flicka lärde jag mig i barndomen att göra som jag blev tillsagd. Eller ännu bättre, att lista ut vad som förväntades av mig och göra det INNAN någon bad mig. Hemma, i skolan, på fritiden. Det gav extra poäng. Såväl hos åskådaren som i mig. Alltid.

Som tjugo-trettio någonting hade jag fullständigt anammat livsstilen som ”duktig”. På arbetet tog jag på mig mer än jag klarade av, jag sa sällan min mening utan hellre vad jag tänkte att kollegan eller chefen önskade, i de sociala relationerna var jag den som ”alltid ställde upp” och på hemmaplan gick jag med på sex trots att jag inte alltid ville. Behaga. Behaga. BEHAGA!

Vakna. Ångest. Sätta på en glad fasad. Gråta i smyg på toaletten. Tvätta ansiktet. Somna tyngd. Så var livet under väldigt många år. Jag hade tappat bort vem jag var.

Jag behövde en förändring.

Hur skulle jag bryta mig fri? För att stanna upp och börja om. Hur tvingar man sig själv att lära känna sitt inre? Jag längtade efter att ta reda på vem jag egentligen är och vill vara. Mitt största hinder, det som skrämde mig mest, men vilket jag också anade var den enda vägen framåt var:

Ensamhet.

Aldrig i livet! Det är bara att bita ihop och leva vidare på invand bana, bestämde jag mig för. Så jag fortsatte ytterligare några destruktiva år.

Tills en dag. Jag hade fått nog. Äntligen.

Det räcker nu! Jag vill inte mer!

Den stunden då jag sa att jag ville bryta min relation för att må bättre själv glömmer jag aldrig.

Adrenalinet pumpade, det nya livet pockade och ”handbojorna” av rädslor jag tvingat på mig som barn lossnade.

Frihet.

Det tog två år av ångest, panikattacker och ännu mer tårar att genomgå metamorfosen att gå från ”duktig” till ”självständig”. Men jag tog mig igenom det. Själv.

Idag känner jag mig själv bättre än någonsin, säger min mening såväl i arbetssammanhang som hemma, jag väljer var, när och för vem jag ”ställer upp” och jag går aldrig mer med på sex för någon annans skull.

Om du står i början av din resa för ett bättre mående. Kom ihåg följande:

  1. Det är läskigt.
  2. Du klarar det.
  3. Stålsätt dig, förändring tar tid.
  4. Det är värt det. DU är värd det.

Kram

Mary Juusela